fbpx

Bliver dine penge mindre værd?

Står dine penge på en konto, kommer de ingen vegne. Faktisk bliver de mindre og mindre værd for flere og flere danskere. Alternativet er at bruge dem eller investere dem. Begge dele er markant bedre end at de står i banken.

Bankerne er i øjeblikket i gang med anden runde af negative renter for private. Flere nedsætter grænsen og derved rammes flere af os af de negative renter.

Ud fra en samfundsøkonomisk sammenhæng er det ikke en dårlig ide, for ideen med de lave / negative renter, er jo netop at stimulere økonomien. Det gør vi ikke så længe pengene står på en konto. Det er både professor Michael Møller og professor Jesper Rangvid enig med mig i.

Masser af penge i banken

Men danske husholdninger har stadig flere penge stående på konti i pengeinstitutter. Det er godt nok faldet i august og september, men det er fra et historisk rekordniveau.

Har du penge stående på en konto, bør du overveje at investere nogen af dem. Ikke i obligationer, da de også blot garanterer dig en negativ udvikling, men i aktier eller aktiebaserede investeringsforeninger (eller ETFer).

Men er det ikke farligt at investere i aktier lige nu, tænker du måske? Der er jo valg og de er jo steget meget…

Mange investorer jagter det perfekte købs- og salgstidspunkt, for dermed at få det bedste afkast. Det er bare meget svært at gøre og faktisk vil man ikke engang få et meget større afkast, hvis man købte på det billigste tidspunkt hvert år. Det kan du læse om her.

Frygt og grådighed tager over

Følelserne får nemt tag i os og er med til at påvirke vore investeringsbeslutninger. Det er ikke så heldigt, for der er altid gode grunde til at sælge, som Reformed Broker har illustreret det her:

Og selvfølgelig kan der være uheldige tidspunkter at købe på, men heldigvis udlignes det over tid. For med bare tre eller fem års tidshorisont har du allerede bedre odds. Det kan du høre mere om i videoen nedenfor.

Kravl ned ad stigen

Har du mange penge stående på en konto, kan du også vælge en strategi, hvor du løbende investerer dit indestående. I stedet for at hoppe i vandet, kravler du i stedet ned ad stigen. Du kunne for eksempel lave en investeringsplan, hvor du deler beløbet op i tre og så investerer en tredjedel nu, en tredjedel 1. januar 2021 og resten 1. marts 2021. Det vigtige er at følge planen og ikke lade sig påvirke af udviklingen i markedet, kommentatorers holdninger (de ved alligevel ikke hvad markedet skal), mediernes artikler eller venners “ekspert” viden om investering.

Alle har en strategi til de bliver slået i hovedet.

Mike Tyson

Sådan kommer du i gang med at investere:

01

Åbn depot

Åbn et depot i din bank, hos en netbroker eller hos en robotrådgiver.

02

Køb

Køb andele i investeringsforeninger, aktier eller ETF’er.

03

Lad tiden gå

Afvent værdiudviklingen
eller endnu bedre
Spar løbende mere op!

Eksempel på netbrokere

Vil du handle mindre beløb, kan du formentlig spare en del i kurtage hos en netbroker. Et eksempel:

Kurtagesats:   0,10%
Minimumskurtage: 29,-Handelsbeløb: 500,-Standardkurtage: (500*0,1%) = 0,50

Da det er under minimumskurtagen, skal du i stedet betale: 29,-

Reel kurtagesats:  5,80%

Her er et par netbrokere:

Nordnet

SAXO Bank

DEGIRO

Eksempel på robotrådgivere

Robotrådgivere giver dig investeringsrådgivning via en række spørgsmål og de foreslår en portefølje af investeringsforeninger og/eller ETF’er. Det skulle gerne føre til lavere omkostninger for dig. Her er et par eksempler:

June.dk (fra Danske Bank)

Sparindex (fra Sparinvest, som nu ejes af Nykredit)

Nora (Nordea)

Darwin (fra Bankinvest – kræver oprettelse af depot/konto i en af de tilknyttede banker.

Nord Investments (uafhængig men har et minimum på 30.000kr)

Månedlig opsparing

Månedsopsparing er en månedlig opsparing i værdipapirer. Hver måned hæves det ønskede beløb på din konto og investeres i en aftalt portefølje.

Begrebet er meget udbredt i Sverige, hvor næsten alle har en månedsopsparing.

Du kan få månedsopsparing hos:

Nordnet

June.dk

Nora kan måske også, men det er svært at finde informationen….

Der er ingen banker på listen, da de fleste banker opererer med minimumskurtage, hvilket vil ødelægge forretningen for dig ved månedlig opsparing.

Andre links

Du kan også få god information om investeringer her:

Morningstar masser af information om investeringsforeninger – opret din egen portefølje og få yderligere analyser

Atlaz hvis du allerede har et depot i en eller flere banker kan du her få information om udviklingen og sammenligne porteføljer

Disclaimer

Jeg får ikke provision, honorar eller anden økonomisk vinding af at markedsføre nogen af ovenstående.
Jeg har investeringer via June.dk, Sparindex (via min bank) og Investeringsforeningen Stonehenge, hvor jeg sidder i bestyrelsen.
Desuden bidrager jeg med videoer til Atlaz uden honorar.